Kategoriarkiv: Jul

December nærmer sig

Decemberens julerier har for længst indtaget hylderne i butikkerne. Der er glaskugler, nissehuer, plastikgran, guirlander og engle på rad og række. På slikhylderne bugner det med folieklædte chokoladejulemænd, brændte mandler og marcipangrise.
Julen har også indtaget mit hoved, det gør den som oftest allerede sidst på sommeren og jeg HADER det.
Men for mine børns skyld gør jeg mig umage -jeg strækker mig ud til der, hvor jeg ikke bryder mig om at være. For deres skyld. Mit største ønske er, at de forbinder julen med glæde. En tid fyldt med hygge og kærlighed, gaver og ikke mindst forventningens glæde.
Forventningens glæde har jeg ikke selv. Den er blevet afløst af en knude i maven og frygten for at blive skuffet og trist endnu en gang, melder sig hvert år.
Jeg synes ellers jeg har forsøgt og det er da også lykkedes, at skabe nogle gode og hyggelige traditioner som børnene husker fra år til år – traditioner som de glæder sig til. Heldigvis! Men jeg arbejder stadig med mig selv og mine følelser i det, der burde være “den søde juletid”.
Tristheden sidder i mig og butikkernes grådige udbud af julevarer giver mig kvalme.
Hvor ville jeg ønske, at jeg kunne glæde mig på samme måde som mange andre. At jeg kunne mærke kærligheden uden at savne og mindes. Uden frygten for diskussioner og konflikter over materielle ting.
imageJulen bør være en glædens stund, julen bør samle familien.
Min lille familie er samlet, jeg har mine børn og min mand omkring mig og det er jeg dybt taknemmelig for. Men minderne om splittelse sidder i mig. Diskussioner om, hvorvidt man holder jul her eller der, om man giver gaver eller ej.
Jeg elsker at give gaver – og synes da også det er dejligt at modtage.
I år har vi taget “tyren ved hornene” og for børnenes skyld har vi taget en beslutning om, at vi fremover holder jul hjemme. Alle de, der har lyst er velkommen. Indtil videre er vi vist bare os fire og de to firbenede – ved ikke helt om jeg skal grine eller græde… EJ, det er faktisk helt okay, hvis vi ender med kun at være vores lille familie -vi har været ret sent ude med vores “beslutning” og langt de fleste familier har jo deres faste og glædelige traditioner de holder fast i -heldigvis da!
På den måde håber jeg (vi) på, at juleglæden kan indfinde sig og at december -og de mange måneder op til- ikke skal gå med diskussioner om, hvor juleaften skal afholdes og om vi skal give gave til “den og den”.
Dermed ikke sagt, at vi ALDRIG kommer til at holde jul udenfor vores eget hjem igen engang, men som udgangspunkt holder vi det fremover hjemme. Giver det overhovedet mening?
Mine følelser sidder nærmest uden på tøjet og jeg er konfliktsky som bare pokker når det gælder juleaften – og julegaver. Gaver bør gives for at glæde -ikke med et håb om at “husfreden bevares juleaften”. En ønskeliste er fin, men bør aldrig gives som en “indkøbsliste”. Jeg giver gaver for at glæde, ikke for at træde nogen over tæerne og se hvor meget skuffelse jeg kan frembringe.
Hvis en gave er købt med kærlighed og en tanke bag, så kan skuffelsen over at blive mødt med “utaknemlighed” gøre ondt som bare pokker. Hvis det tak, der (efter min mening) bør være det første ord når gaven er givet, resolut bliver udskiftet med et spørgsmål om hvor den kan byttes, bliver jeg såret.

Er jeg for naiv og stiller jeg for store krav?

Julen bør ikke handle om de materielle ting. Den bør handle om at glæden og længslen til at få en hyggelig aften med dem man holder allermest af. Præcis dét er blevet det essentielle for mig. Det, at jeg har min lille familie omkring og at mine børn vokser op uvidende om alt den virak jeg selv har forbundet julen med det meste af mit voksenliv er for mig det allervigtigste.

imageJeg øver mig og prøver virkelig -idag er vi startet på årets første julerier med den obligatoriske pebernøddebagning og den var som altid et hit -i hvert fald blev der trillet 15 kugler med hjælp fra Bassi inden hans tålmodighed slap op 😉
imageHan var dog ikke sen til at finde tilbage til køkkenbordet, da glasuren blev fundet frem for dét er jo en hel del sjovere at pynte end at sidde og trille kugler… Jeg kan kun give ham ret!

imageEn lille tur i haven gjorde det også muligt at få lavet lidt forskellige kranse, der kan pynte rundt omkring herhjemme -og sørme om ikke den ellers så savnede julestemning fandt sin vej til mig!

Efter i dag er jeg lidt mere optimistisk og tænker faktisk nu, at der stadig er håb for at mit julehumør kan reddes og det siger vist ikke så lidt!

Årets julekort (fraklip)

imageHerhjemme er det en fast tradition at få lavet julekort hvert år.
Faktisk så er det en tradition, der startede inden børnene overhovedet blev født.
I 2004 boede jeg alene med Munthe, den ene af mine firbenede og højtelskede hunde, og jeg startede traditionen med julekort. I 2006 kom Merle til, efter Munthes frække møde med en flot firbenet gut af racen Yorkshire Terrier. Traditionen med julekort fortsatte og selvom folk smågrinede af mig fortsatte jeg med at forevige mine firbenede substitutter.
Da Bassi blev født i 2011 kom der endnu et ansigt på julekortet, og vi erfarede i 2012 at det er sin sag at komme til fotografen med et barn og to hunde midt i juletravlheden og julestressede folk i byens gader.
Vi besluttede derfor at tage billederne selv og det har vi -så vidt jeg husker- gjort siden.

imageI år var ingen undtagelse, og sikke et ståhej! 🙈🙊🙈 Bella var bestemt ikke enig at det skulle overståes hurtigst muligt og den lille krudtugle havde svært ved at sidde stille – så snart hun sad stille smuttede enten den ene eller den anden hund og ellers var Bassi blevet utålmodig og sad og surmulede over at Bella ikke kunne sidde stille så vi kunne blive færdige… Åh ja, det har været et underholdende syn!

imageimageVi endte med at droppe nissehuerne og gå på kompromis med den oprindelige tanke jeg havde til årets julekort og ved I hvad, jeg er så glad for både det færdige resultat OG særligt de mange fraklip! De viser at min lille familie er ægte og ikke bare et opstillet glansbillede med børn, der har samme bedrøvede og k-e-d-e-l-i-g-e grimasse hele fotoserien igennem ❤️

 

 

Børnenes jul?

Julen er børnenes fest! -en sætning der ofte bliver sagt i forbindelse med december.
Men hvad med børnenes ønsker, hvad med børnenes glæde i den søde juletid?

Nogle forældre tager helt og aldeles styringen, når det kommer til “børnenes” juleønsker -og fred være med det. Det er et valg de har taget. -At jeg så ikke er enig i, at det altid er det rette at gøre, er en anden snak. De er tilsyneladende heller ikke enige i den måde vi gør tingene på herhjemme, og her må det vigtigste vel være at respektere hinandens forskelle og værdier. Det gør jeg skam, altså respekterer at vi alle har en forskellig tilgang til tingene, jeg synes selv – jeg prøver i hvertfald- at jeg er god til at respektere at folk er forskellige, men lige denne med “børnenes jul”, den dukker op i mit hoved gang på gang, særligt her i december.
Jeg har set en del af “børnenes” ønskelister efterhånden, både i Blogland og på Instagram og det er de færreste, der er dikteret af børnene selv, og det er da lidt af en skam – synes jeg.
Vi er alle forskellige, heldigvis, men ingen har nogensinde skulle fortælle mig, hvad JEG skulle ønske mig og jeg tænker, at der må være ret mange børn, der har det på samme måde…
Det er jo netop det magiske ved ønsker. Man kan ALTID ønske sig, men man ved ikke om ønsket bliver opfyldt… Det er i hvert fald det jeg forsøger at lære mine egne børn.
Der er noget magisk ved at ønske og drømme inderligt om noget ganske særligt. Endnu mere særligt er det, hvis ønsket bliver opfyldt.
Men der er også noget lærerigt ved at alle ønsker ikke altid bliver opfyldt.
Set fra et voksent perspektiv ved vi, at det kan være et spørgsmål om økonomi, sund fornuft eller måske noget helt tredje, men dette er børnene -heldigvis- lykkeligt uvidende om….

Men tilbage til de børn, der holder jul og får opfyldt deres (forældres) ønsker…
Ved forældrene mon hvad det er, de fratager deres små poder? Glæden ved, at lille Niels Orla får præcis den (røvirriterende og tudegrimme) plastikfanden han har kigget laaaangt efter det sidste halve år eller det helt særlige lys i lille Jytte Josefines øjne, da hun åbner pakken med endnu en af de efterhånden så udskældte (og forældreforhadte) Elsakjoler med tilhørende bling-bling diadem…

image

Jeg tror mange forældre glemmer, at julen er BØRNENES fest og at julen IKKE er en anledning til at de få indfriet nogle af de materielle ønsker DE har til podens værelse eller garderobe.
Come on! Jeg er Mor til en 4 årig og en 1 årig, og Bassi vil da rent ud sagt skide på, hvad JEG synes han skal ønske sig. En lillebror, Lego City, Lego Starwars, Playmobil og nye spil til Ipad’en dét er, hvad der står allerhøjst på hans ønskeliste denne jul… Hvad angår Bella, så er hendes ønsker nedfældet ud fra hendes største interesser som de er netop nu; trælegemad, købmandsbutik og dukketilbehør. Hun er jo endnu for lille til selv at udtrykke sine ønsker med ord, men der er ingen tvivl om, hvad der interesserer hende mest.
Ingen af mine børn mangler legetøj -på ingen måde- og jeg ved, at jeg kommer til at bande de store nyankomne mængder af legetøj langt væk -men jeg ved også, at jeg kan se mig selv i spejlet og vide, at jeg har gjort hvad jeg kunne for opfylde DERES ønsker -og ikke de ønsker jeg har. -og jo, gu’ synes jeg da at det kunne være fedt, hvis der lå lutter praktiske gaver under juletræet, der kunne give et pusterum i økonomien, men at se glæden i mine børns øjne vægter jeg dog alligevel højere..

Hvad blev der af børnenes jul?
Forsvandt den i takt med at materialismen og egoismen gjorde sit indtog?

Julesmåkager (opskrift)


image1. December tog vi en fridag, det skulle selvfølgelig fejres at det endelig var blevet rigtig jul!

Bassi elsker at bage og selvom vi faktisk havde tyvstartet på julebageriet med pebernødder og havregrynskugler allerede i November, så er det først rigtig jul når vi har lavet de obligatoriske figur-julesmåkager med både glasur og sukkerpynt i rigelige mængder!

image

Vi har rigtig mange udstiksforme og de fleste kom i brug -det gør det hele lidt sjovere når udvalget er stort!

Her får I opskriften:

250 gram sukker
250 gram smør
375 g mel
1 æg
2 tsk vanillesukker

Bland æg og sukker til en tyk masse.
Bland vanillesukker og mel.
Bland det hele og saml dejen med ægget.
Udrulles (ca 3 mm tyk)
og udstik de ønskede figurer.
Bages i forvarmet ovn v. 180 grader til de er let gyldne -her hos os tager det typisk 10-12 minutter.
Et godt tip er, at udrulle dejen på bagepapir og udstikke figurerne direkte derpå – det letter processen for både børn og voksne.

 

Dansk design i børnehøjde – MaMaMeMo

image MaMaMeMo er af de fleste forældre kendt for deres legemad, og de seneste år har de virkelig gjort indtog på mange børneværelser som en fast del af inventaret i enten børnenes legekøkkener eller købmandsbutikker. Deres genkendelige design af gængse dagligvarer som børnene kender fra hverdagen er blevet utroligt populære og det overkommelige prisniveau gør, at langt de fleste kan være med.

image

Firmaet blev startet i 1965, under navnet AM Konfektion, hvor varesortimentet kun var dukketøj og dukketilbehør. Produktionen forgik ved brug af hjemmesyersker og varerne blev efterfølgende pakket på firmaets lager i Holstebro. Dette sortiment blev hvert år udviklet med nyheder og fortsatte frem til 1997, hvor Anette og Poul Erik Pedersen overtog firmaet. For at signalere et større udvalg af legetøj, blev navnet ændret til AM Leg A/S og sortimentet blev udvidet kraftigt med specielt trælegetøj, som blev særdeles populært fra ca. år 2000 og frem.

image

Anette og Poul Erik fortæller:

“I 2005 blev vort eget brand indenfor trælegetøj lanceret under navnet MaMaMeMo og dette brand har siden været særdeles kendt både i ind- og udland. Produktionen af dukketøj og dukketilbehør er forsat sideløbende og sælges under vort eget brand Mini Mommy. En ny stor artikel på salgssiden er salg af pop-up telte, som primært er til eksport.

Som noget nyt er MaMaMeMo blevet udvidet med trælegetøj med udgangspunkt i skovens dyr. Indtil videre omfatter dette forskellige spil, såsom Ringspil og Kroket, men også filtmasker og produkter til at udforske naturen med bl.a. Lup, insektbokse og blomsterpressere. Dette går nu under navnet MaMaMeMo Forest Friends.

Da vi skulle finde på et navn til vores nye brand, valgte vi at tage udgangspunkt i vores 4 børn Marie, Mads, Morten og Mette. Vi ønskede ikke at det bare skulle have et tilfældigt navn, det skulle være et navn med betydning. Tager man de første 2 bogstaver i børnenes navne og ændrer en smule i rækkefølgen, så kommer man frem til MaMaMeMoDet har taget noget tid at lære folk at sige navnet MamaMeMo, men efterhånden har det sat sig fast, og bliver nu forbundet med især legemad i træ.”

Herhjemme er vi meget begejstrede for legemad i træ, og særligt Bella bruger meget tid på at lege med det. Selvom hun først fylder 2 år til april, så har hun allerede nu en ret fin samling, der byder på timevis af god og lærerig leg. Jeg var derfor ikke i tvivl, da jeg gjorde mig tanker om årets pakkekalendre til børnene; Bellas skulle selvfølgelig indeholde legemad!

Jeg har i samarbejde med AM LEG A/S fået lov til at afholde en konkurrence på Instagram, hvor de har været så søde at sponsorere en virkelig fin pakke med deres lækre legemad til en heldig vinder. Pakken indeholder 24 stk trælegemad og har en samlet værdi af over 600 kr.

image

Kig forbi min profil, hvor jeg snarest skyder gang i konkurrencen.

Dette indlæg er lavet i samarbejde med AM LEG A/S
-indlægget indeholder sponsorerede produkter.